Tips en Info

Webdesign, Branding & Ondernemen

Mijn Eerste Jaar Als Ondernemer

Of ik altijd al webdesigner wilde worden? Nee, zeker niet. Het is zelfs nooit in mij opgekomen tot het op mijn pad kwam. Ik heb altijd een grote passie gehad voor de natuur en studeerde toegepaste biologie. Ik was ervan overtuigd dat ik bioloog zou worden en buiten zou gaan werken. Nu zit ik de hele dag binnen achter de computer en ben ik gelukkiger dan ooit. Hoewel ik het nooit had gedacht heb ik in dit werk echt mijn plekje kunnen vinden.

Tijdens mijn studie wilde ik wat bijverdienen. Daarom leerde mijn vriend mij hoe ik mijn eigen website kon maken, zodat ik mijn natuurtekeningen kon gaan verkopen. Er ging een wereld voor me open. Ik dacht altijd dat een website maken ontzettend moeilijk was. Dat je daarvoor moest kunnen programmeren. Dat leek me vreselijk saai. Niets bleek minder waar.

Dankzij de nieuwe technologieën is het veel makkelijker geworden om zelf je eigen website te maken. Je hoeft helemaal geen duizenden regels aan code te schrijven. Natuurlijk heb je wel wat basiskennis nodig over code en hoe een website is opgebouwd, maar het is tegenwoordig veel belangrijker dat je kennis hebt over design en online marketing dan dat je echt moet kunnen programmeren.

Daar ben ik mij dan ook in gaan verdiepen. Ik ben me volledig gaan focussen op hoe je een website maakt die verkoopt. Een website die meer is dan alleen een online visitekaartje en resultaat oplevert. Die echt een verlengstuk van je bedrijf is en je helpt bij het behalen van je business doelen. Toen ik eenmaal genoeg kennis had verzameld en voldoende had geoefend, ging ik aan de slag met het bouwen van websites. Eerst voor familie, maar al snel voor echte klanten. Voor ik het wist was ik een echt bedrijf aan het runnen.

Het was een hele omslag; van fulltime student naar fulltime ondernemer. In plaats van aan het rooster van school vast te zitten, kon ik opeens mijn eigen dagen gaan indelen. Die vrijheid bracht ook nieuwe valkuilen met zich mee. Wanneer je vanuit huis werkt is het makkelijk om afgeleid te raken. Even tussendoor de was of boodschappen doen. Ik deed waar ik op dat moment zin in had en al snel hadden mijn dagen geen ritme meer. Heel even heb ik er over nagedacht om een kantoorruimte te gaan huren, maar dat vind ik toch wel zonde van mijn geld en daarnaast vind ik het veel te fijn om ‘s ochtends in mijn yogabroek onder een dekentje achter de computer te kruipen.

Nee, ik wilde dat dit zou gaan werken, dus ik moest het anders gaan aanpakken. Ik stelde voor mezelf een rooster op waar ik me aan zou gaan houden. Dat rooster bestond voornamelijk uit acquisitie, werken voor klanten en bijleren. Ik vond dat ik, net als ieder ander, minimaal 8 uur per dag moest werken. Ik dacht dat dat de enige manier was om succesvol te worden. Een aantal maanden lang hield ik me aan die 8 uur werken overdag. Mijn vriend had nog een vaste baan die zorgde voor onze vaste lasten en als hij ‘s avonds thuis kwam gingen we vaak samen nog aan de slag met brainstormen, cursussen volgen en hielp ik hem met het opzetten van zijn bedrijf. We wilden namelijk heel graag samen vanuit huis aan de slag. Dat was onze droom.

Ik wilde meer bereiken, meer geld verdienen, meer resultaat halen. Daarom bedacht ik een nieuw concept. Ik ging mij niet meer alleen op vrouwen richten, maar op alle ondernemers. Ik bedacht een goedkope oplossing met templates voor ondernemers met een kleiner budget. Bouwde een nieuwe website voor mezelf, begon opnieuw met mijn social media, veranderde mijn bedrijfsnaam en complete aanpak. Wat ik toen nog niet wist was dat als je tegen iedereen praat, niemand zich aangesproken voelt.

Een paar maanden werkte ik zo’n 10 uur per dag en in het weekend ging dat vaak gewoon door. Ik kwam de deur alleen nog uit voor boodschappen en een enkel bezoekje aan mijn ouders. Verder bestond ons leven alleen nog maar uit werken, werken, werken. Zo veel mogelijk uren maken, want alleen dan kan je succesvol worden. Ik maakte websites aan de lopende band. Tot ik op een ochtend naar mijn scherm zat te staren en er niets meer uit mijn handen kwam. De klap waar anderen mij voor gewaarschuwd hadden was er opeens. Ik kreeg niets meer voor elkaar. Ik probeerde mezelf te blijven pushen om door te gaan, om vervolgens weer in te storten.

Dat ging een hele tijd zo door, tot ik mij besefte dat ik niet meer aan mijn bedrijf aan het werken was, maar een werknemer was geworden in mijn eigen bedrijf. Mijn creativiteit werd onderdrukt door mijn drang om te presteren en ik verloor het plezier in mijn werk. Die vrijheid waar ik eerst zo van genoot? Daar was niets meer van over. Daarnaast begon ik ook het plezier in andere dingen in het leven kwijt te raken. Toen kwam voor mij het besef dat dit niet goed voor mij was en dat ik voor mezelf niet het bedrijf had gecreëerd waar ik gelukkig van zou worden. Ik was heel hard de verkeerde kant op gerend.

Ik besloot terug te gaan naar de basis. Naar datgene waar ik het meeste plezier uit haalde: de leuke samenwerking met andere vrouwelijke ondernemers en zien hoe mijn werk bijdraagt aan hun succes. Ik besloot dat het tijd was om LionessDesign weer op te pakken en de Webgoals te los te laten. Ik heb een kleine misstap gemaakt, maar er wel enorm veel van geleerd.

Nu weet ik dat ik geen 10+ uur hoef te werken om succesvol te zijn en dat succesvol zijn voor mij betekent dat ik gelukkig ben met het werk dat ik doe. Nu weet ik hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te blijven zorgen en om te luisteren naar je gevoel. Nu weet ik dat het soms beter is om een klein stapje terug te zetten als dat betekent dat je er mentaal sterker van wordt.

Ik weet dat dit voor veel mensen een open deur is. Het is ook niet zo dat ik dit nu voor het eerst hoor. Ik riep zelf ook altijd dat het belangrijker is dat je gelukkig bent dan dat je succesvol bent, maar het is makkelijk om je erin te verliezen en je toch met de stroom mee te laten voeren als je er middenin zit. Nu werk ik minder uren, maar bereik ik veel meer, omdat ik beter in mijn vel zit. Ik begin mijn dag niet meer meteen met werken, maar neem eerst even tijd voor mezelf. Ook probeer ik niet meer iedere avond door te werken, maar juist tijd vrij te maken voor leuke dingen. Ik voel me rustiger, gelukkiger en mijn creativiteit is terug.

Ondertussen is het mijn vriend gelukt om ook zijn bedrijf van de grond te krijgen en werken we samen vanuit huis. Onze droom om echt helemaal zelf, samen, aan onze toekomst te werken is eindelijk hier. Dat waarvoor we samen zo hard gewerkt hebben is gelukt. Ook al zijn we eigenlijk pas net begonnen en is het allemaal nog wat onzeker en spannend, we hebben de sprong in het diepe gemaakt en zijn klaar om het avontuur samen aan te gaan.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lees Meer

Gratis Website Checklist

Laat nog even je e-mailadres achter, zodat ik je op de hoogte kan houden van het laatste nieuws en leuke acties!