Tips en Info

Webdesign, Branding & Ondernemen

12x Waarom WordPress De Beste Keuze Is

Als je op het punt staat een website te (laten) maken en je hebt wat onderzoek gedaan, dan ben je WordPress vast en zeker tegengekomen. Ben je benieuwd waarom iedereen zo enthousiast is over WordPress en wat het nu zo interessant maakt?

Deze vragen kom ik regelmatig tegen. Daarom geef ik je in dit artikel 12 redenen waarom WordPress de beste keuze is voor jouw website.

1. WordPress is gratis en open source

WordPress is een gratis en open source Content Management Systeem (CMS). Dit houdt in dat iedereen de software gratis mag downloaden, gebruiken, aanpassen en verspreiden.

Het enige waar je voor moet betalen is je domeinnaam en hosting. Bij de meeste hosting providers kan je heel gemakkelijk met een paar klikken WordPress installeren op je domein.

2. Je hebt weinig technische kennis nodig

Voor het bouwen en/of onderhouden van een WordPress website heb je weinig technische kennis nodig. Het is een heel gebruiksvriendelijk systeem dat het relatief makkelijk maakt om zelf een degelijke website te maken.

Er zijn ontelbaar veel verschillende thema’s, plugins en widgets beschikbaar die de mogelijkheid geven om een unieke website te maken die past bij jouw bedrijf. Je hebt hiervoor geen kennis van HTML, CSS, PHP, JavaScript of andere programmeertalen nodig.

WordPress wordt gebruikt door zowel professionele webdesigners en developers als DIY webbouwers. 

3. Makkelijk zelf te onderhouden

Een WordPress website moet regelmatig bijgewerkt worden om up-to-date te blijven. Zo zorg je ervoor dat alles goed blijft werken en dat de website veilig blijft. Dankzij het handige dashboard kan je gemakkelijk updates uitvoeren en de website in de gaten houden.

Daarnaast kan je, met een klein beetje oefening, zelf de website onderhouden en aanpassingen doen, zoals afbeeldingen plaatsen of teksten aanpassen.

4. WordPress is veilig

WordPress hecht veel waarde aan de veiligheid van websites. Doordat 23% van alle websites is gebouwd in WordPress, is het niet gek dat je vaak hoort dat WordPress websites gehackt worden. Dit ligt echter niet aan het CMS, maar simpelweg aan het feit dat er zo enorm veel websites met WordPress gemaakt zijn.

Om deze reden wordt er constant gewerkt aan het verbeteren van de software, zodat jouw website steeds beter beschermd is.

Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om je WordPress website veilig te houden:

 • Zorg voor regelmatige updates van plugins en thema’s
 • Gebruik altijd de laatste versie van WordPress
 • Download alleen plugins via WordPress.org
 • Gebruik plugins met een goede beoordeling en regelmatige updates
 • Maak regelmatig een back-up van je website
 • Gebruik een sterk wachtwoord
 • Kies niet voor Admin als gebruikersnaam

5. Geschikt voor alle typen websites

Waar WordPress ooit ontwikkeld is als simpel blogsysteem, wordt het tegenwoordig gebruikt voor de meest uiteenlopende soorten websites. Dankzij de vele plugins en thema’s zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Van een simpele brochurewebsite tot een compleet ingerichte webwinkel. Je kunt denken aan een:

 • Bedrijfswebsite
 • Webshop
 • Blog
 • Portfolio website
 • Forum
 • Lidmaatschapswebsite
 • Online cursus
 • Boekingswebsite
 • Kennisbank
 • Vacaturewebsite

6. Integratie met externe softwarebedrijven

Er is veel externe software beschikbaar die je kan koppelen aan je WordPress website. Deze werken vaak nauw samen met WordPress, waardoor je ze gemakkelijk kunt integreren. Hierbij kan je denken aan software voor:

7. Grote WordPress community voor support

In de loop der jaren is de community rondom WordPress enorm gegroeid. Zo heeft WordPress.org een zeer actief forum waar je vragen worden beantwoord door experts en ontwikkelaars. Ook kan je terecht in verschillende Facebookgroepen. Niet alleen voor algemene vragen, maar ook voor gespecialiseerde onderwerpen, zoals snelheid en beveiliging.

Daarnaast zijn er ontelbaar veel andere middelen te vinden die je helpen bij het opzetten of onderhouden van je WordPress website. Hierbij kun je denken aan uitgebreide guides of tutorials die je stap voor stap helpen bij het oplossen van bepaalde problemen.

8. Enorm veel thema’s en plugins

Doordat WordPress zo populair is, zijn er veel developers die speciaal voor dit CMS ontwikkelen. Hierdoor is de keuze uit thema’s en plugins heel groot. Een groot deel hiervan is gratis, maar er zijn er ook veel waar je voor moet betalen. Dit zijn vaak de uitgebreidere thema’s en plugins.

Een thema is een template voor de layout en het design van de website. Voor ieder type website in iedere stijl is wel een passend thema te vinden. Deze thema’s kan je aanpassen naar wens en jouw content erin plaatsen. Het verschilt per thema hoeveel en hoe gemakkelijk je het template kan aanpassen.

Plugins zijn kleine stukjes software die je installeert op je website, waarmee je extra opties toevoegt. Deze kunnen klein of groot zijn. Je hebt bijvoorbeeld plugins voor het toevoegen van een Facebook share button, maar ook plugins waarmee je een compleet ingerichte webshop kunt maken.

9. WordPress wordt steeds beter

WordPress is constant bezig om het CMS te verbeteren. Zo wordt het platform steeds uitgebreider, veiliger en prettiger om mee te werken. Er worden geregeld nieuwe updates uitgebracht. Vaak zijn dit kleine aanpassingen die problemen verhelpen, maar sommige grotere updates komen met compleet nieuwe functies.

Het is belangrijk om jouw website regelmatig te controleren op nieuwe updates. Zo houd je jouw website veilig, profiteer je van de nieuwste ontwikkelingen en voorkom je problemen.

10. Makkelijk te optimaliseren voor Google

WordPress maakt gebruik van hoge kwaliteit code en heeft ingebouwde SEO-functies. Hier worden Google en andere zoekmachines blij van en dat helpt je bij het ranken van je website.

Daarnaast kan je gebruik maken van plugins, zoals Yoast SEO, om de website verder te optimaliseren. Dit soort plugins helpen je op weg tijdens het instellen van de website voor zoekmachines. Het vertelt je waar verbetering nodig is en hoe je dit het beste aanpakt.

11. WordPress ondersteunt meer dan 80 talen

Standaard wordt WordPress geïnstalleerd in het Engels. Daarna kan je zelf de taal aanpassen. Je kan kiezen uit meer dan 80 talen; ook Nederlands. Veel plugins zijn eveneens beschikbaar in meerdere talen.

Daarnaast kan je gebruik maken van plugins om een meertalige website te maken. Dit is handig als je bijvoorbeeld niet alleen Nederlandse, maar ook internationale klanten hebt. Zo kan je de website ook in het Engels aanbieden aan jouw bezoekers.

12. Iedereen gebruikt WordPress

Zoals eerder al vermeld is tegenwoordig 23% van alle websites gebaseerd op WordPress. Niet alleen kleine, maar ook heel grote bedrijven maken er gebruik van, zoals Mozilla, Sony, PlayStation en Mercedes.

Veel webdesigners werken met WordPress of zijn er in ieder geval bekend mee. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom WordPress de beste keuze is. Wanneer je tegen een probleem aan loopt met het bouwen van je eigen website, of je bent niet tevreden over je huidige webdesigner, is het makkelijk om een nieuwe designer te vinden die jou kan helpen met je WordPress website.

Daarom is WordPress de beste keuze

WordPress is een zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk Content Management Systeem, dat gebruikt wordt voor miljoenen websites over de hele wereld. Dankzij de populariteit van het platform is er steeds meer mogelijk en kan je overal terecht voor support.

Twijfel je na het lezen van dit artikel nog of WordPress de beste keuze is voor jouw website? Stuur mij dan gerust een berichtje. Ik help je graag op weg bij het maken van de juiste keuze.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lees Meer

Gratis Website Checklist

Laat nog even je e-mailadres achter, zodat ik je op de hoogte kan houden van het laatste nieuws en leuke acties!